Bio-Bentley 621 lóerővel

2009.02.25. 12:11

Nagy nyomás nehezedik az autógyártókra, hogy környezetbarát megoldásokat keressenek és használjanak fel az új modellekben. Annyira nagy, hogy még a kizárólag méregdrága luxusautókat gyártó Bentley is készített egy bioüzemanyaggal működő autót. A környezetbarát Bentley Continental Supersports a Genfi Autószalonon mutatkozik majd be.

Az új modell a valaha gyártott leggyorsabb Bentley. Motorja 621 lóerős, csúcsnyomatéka 800 Nm, 0-ról 60 mérföldre 3,7 másodperc alatt gyorsul fel, végsebessége 328 km/h. Amellett, hogy a leggyorsabb, a Continental Supersports az egyetlen olyan Bentley, amelynek motorja bioüzemanyaggal is működtethető, de a gyártó 2012-re a teljes palettát el fogja látni a FlexFuel technológiával.

Az etanollal is hajtható motoron túl is van újdonság a Supersportsban. Quickshift névre keresztelt automatája fele annyi idő alatt kapcsol egyik fokozatból a másikba, mint a sima Continental GT váltója. Megerősítették a karosszériát, áthangolták a kormányzást és a futóművet. A felhasznált könnyű anyagoknak köszönhetően az autó tömege is csökkent valamelyest. A motor mind a négy kereket hajtja, a nyomaték 60 százaléka a hátsó, 40 az első kerekek felé irányul. Az autón 20 hüvelykes könnyűfém felnik feszítenek, a féktárcsák kerámiából készültek.

A karosszérián is látszanak a sportosság nyomai, az első lökhárítón valamint a motorháztetőn is vannak légbeömlőnyílások. Mivel nőtt az autó nyomtávja, a hátsó kerékjárati íveket kiszélesítették. Az utastér is nagyon sportos, sok benn a szénszálas műanyag és az alcantara. A hátsó üléseket egyszerűen kiszedték. A bio-Bentley forgalmazása az év vége felé kezdődhet meg.