Akár az Opel felét is eladná a GM

2009.03.02. 10:04

Az Adam Opel AG 1929 óta a General Motors tulajdonában van, de 80 év után változhat a helyzet: a General Motors piacra dobná európai leányvállalatának részvényeit, hogy megőrizze annak fizetőképességét.

Az Opel a korábbi évtizedekben sokszor került nehéz helyzetbe, de a GM pénzügyi hátterével mindig kievickélt valahogy veszteséges periódusaiból. Most azonban az anyacég is a túlélésért küzd, és az Egyesült Államok kormányától kapott dollár-milliárdokat nem költheti külföldi részlegei megsegítésére. Az Opelnél viszont mintegy 3,3 milliárd euróra lenne szükség a csőd elkerüléséhez, így a GM-nek lépnie kell valamit. Egyrészt azoktól az európai országoktól remélnek segítséget, amelyekben a gyáraik találhatók: elsősorban Németországtól, Nagy-Britanniától és Spanyolországtól, másrészt a magántőkét is szívesen látnák. Ennek érdekében a GM az Opel tulajdonjogának egy részéről is lemondana: az eddig napvilágot látott hírek szerint a céget nyilvános részvénytársasággá akarják alakítani, és a részvények 25-50%-át az új befektetőknek ajánlanák fel. Ezzel a megoldással a GM megtartaná az irányítást, és továbbra is hozzáférne az Opel fejlesztéseihez, amelyek az amerikai részleg túlélése szempontjából is létfontosságúak, viszont tőkét szerezhetne a cégnek a túléléshez.

A GM legoptimistább forgatókönyve szerint az Opel átszervezései révén nagyjából 2011-re válhatna ismét nyereségessé, és 2014-ben kezdhetné visszafizetni azokat a kölcsönöket, amelyeket az érintett államoktól remél megkapni a következő szűk egy év során. Ez a terv azonban csak akkor működhet, ha nem csökken tovább az autók iránti kereslet, és úgy általában a világgazdasági helyzet.

Nem ad hitelt autóra a bank? Kell a pénz a házfelújításra, ezért mégis megtartja a tízéves Mondeót, de már köhög, és javítani kéne? Tavaly még büszke volt rá, de ma már soknak tűnik a Carina kilencliteres fogyasztása? Vagy egyszerűen csak jó és olcsó akkut keres? Olvasgassa a Válságblogot, amelyben mind több, a krízissel kapcsolatos megoldási ötlettel állunk elő. Kattintson ide, autózzon velünk benzinpárán, tartsa fenn verdáját hulladékpapír-áron!