GM: a csőd elkerülhetetlen?

2009.03.06. 15:27

Ezúttal egy auditor cég, a Deloitte & Touche kongatta meg a vészharangot, miután átvizsgálta a General Motors könyvelését. Igyekeztek ugyan óvatosan fogalmazni, de így is félreérthetetlen a pénzügyi szakemberek mondandója: azt állítják, komoly kételyek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a GM működőképes maradhat-e. Ez egyszerűbben fogalmazva annyit tesz, hogy elkerülhetetlennek látják a csődeljárást.

A GM jelenleg kétféle problémával áll szemben egyszerre. Egyrészt a válság miatt nem jut tökéhez, másrészt elképesztő zuhanásba kezdtek az eladásaik, így képtelenek fizetni a már felvett hitelek törlesztését. Állítólag júniusig egymilliárd dollárt kellene fizetniük különféle hitelezőknek, de erre sincs meg a fedezet. Közben csak februárban 53%-kal estek az eladásaik az amerikai piacon a 2008 eleji szinthez képest - azaz a cég 1967 óta nem produkált ilyen rossz februári eredményeket. A Deloitte figyelmeztetése azonban még rá is tesz egy lapáttal a bajra, csökkentve annak az esélyét, hogy a GM megkapja az államtól a nemrégiben igényelt 16,6 milliárd dolláros második segélycsomagot . Enélkül viszont biztos a csőd, ami egyes szakértők szerint közel egymillió munkahely megszűnését jelentené, és láncreakciót indíthatna el az autóiparban, hiszen számos beszállítót sodorna reménytelen helyzetbe.

A Deloitte veszélyes kijelentésére a GM persze megpróbált rákontrázni egy sajtóközleménnyel, amelyben azt bizonygatja, hogy nincs szükség a csődeljárás megindítására. Ugyanakkor a szövegből kiderül, hogy az autógyártó is arra számít, 2009 végére visszaállnak az autóeladások a tavalyi szintre, és így a GM a továbbiakban már ismét nyereséggel működhet - ami a jelenlegi helyzetben legalábbis valószínűtlennek látszik.

Nem ad hitelt autóra a bank? Kell a pénz a házfelújításra, ezért mégis megtartja a tízéves Mondeót, de már köhög, és javítani kéne? Tavaly még büszke volt rá, de ma már soknak tűnik a Carina kilencliteres fogyasztása? Vagy egyszerűen csak jó és olcsó akkut keres? Olvasgassa a Válságblogot, amelyben mind több, a krízissel kapcsolatos megoldási ötlettel állunk elő. Kattintson ide, autózzon velünk benzinpárán, tartsa fenn verdáját hulladékpapír-áron!