Újabb Peugeot-BMW motorok a láthatáron

2009.03.09. 15:05

Bár korábban már temették a Peugeot és a BMW motorgyártási szövetségét, úgy néz ki, a két partner egyelőre kitart egymás mellett, sőt, állítólag új motorok és egy hibrid hajtáslánc közös kifejlesztését is fontolgatják.

A két gyártó jelenleg 1,4 és 1,6 literes motorokat készít a Peugeot, a Citroën és a Mini típusok számára. A motorok tervezését nagyrészt a BMW végezte, viszont a Peugeot üzemeiben folyik a gyártás. A megállapodással mindkét gyártó jól járt: a Peugeot korszerű benzinmotorokhoz jutott az önálló fejlesztés költségeinek töredékéért, a BMW pedig viszonylag olcsón megússza a gyártást, mivel nem csak évi egy-két százezer készül a Minibe épített motorokból, hanem a többszöröse.

Német sajtóértesülések szerint most egy nagyobb hengerűrtartalmú, 1,8-2 literes motorcsalád kifejlesztését vették tervbe, amely már a Peugeot nagyobb modelljeihez is jól illene. Ezen kívül a hibrid hajtások fejlesztését is közösen végezheti a két vállalat. Egyes pletykák szerint arról is szó esett, hogy az együttműködésbe más gyártókat is bevonjanak - eddig a Ford neve került szóba, amely dízelmotor-fejlesztésben már eddig is együttműködött a PSA csoporttal.