Újra lesz négyajtós Smart?

2009.03.10. 11:12

A Mercedes kisautó-márkája egy ideje ismét csak egyetlen modellt forgalmaz, de úgy hallani, már elkezdődött egy második autó kifejlesztése. A korábbi ForFour és Roadster modellek bukásából okulva a Smart tervezői ezúttal egy praktikus és viszonylag olcsón előállítható modell kialakításába fogtak a ForTwo alapjain.

A ForTwo+2 néven emlegetett típus gyakorlatilag a jelenlegi kétüléses, farmotoros Smart megnyújtott változata lesz, várhatóan négy ajtóval és négyszemélyes utastérrel. Így szélesíthetik a vásárlóközönséget, miközben a közös alkatrészek miatt mind az új modell, mind a ForTwo gyártása olcsóbbá válhat. Az így kialakuló típus ráadásul még mindig a legkisebb személyautók közé tartozhat: hossza állítólag nem haladja meg a 3,2 métert. A ForTwo alapjainak meghosszabbítása nem okozhat különösebb gondot, hiszen a Mitsubishi Japánban forgalmazott kisautója, a 3,4 méteres i is ugyanezekre az alapokra épül - a fejlesztést még a DaimlerChrysler idejében kezdték meg, amikor a japán gyártó is az egykori német-amerikai vállalatóriás része volt -, de a fejlesztés külső segítség nélkül azért így is hosszú időbe telik majd.

Úgy tudjuk, a ForTwo+2 végleges változata 2012-re készülhet el, bár egyes források szerint akár már az idei év végén bemutathatnak egy tanulmányautó-változatot, hogy szondázzák a közönséget.