Űrtechnikával spórolna energiát a BMW

2009.03.10. 15:24

A NASA mérnökei segítenek kifejleszteni az új technológiát a BMW-nek, amellyel a kipufogót melegítő hőből is hasznos energia nyerhető.

A termoelektromos generátor - vagy röviden TEG - elvét eddig ugyanis csak műholdak áramfejlesztőiben használták, viszont a BMW szerint ez lehet a jó megoldás az autók fogyasztásának további csökkentésére. Az eddigi kísérletek eredményesen zárultak: az eddig hasznosítatlan hőből mintegy 200 W-nyi villamos teljesítményt sikerült előállítani. A tervek szerint az így nyert energiát az elektromos rendszerbe táplálnák vissza, így az akkumulátor töltése és az olyan, kiugróan nagy teljesítményigényű fogyasztók, mint a klímaberendezés, kevésbé terhelik a motort. Ezzel csökkenthető az átlagfogyasztás, méghozzá állítólag nagyobb mértékben, mint a jelenlegi Efficient Dynamics rendszer elemeivel együttvéve.

A megoldás egyetlen szépséghibája, hogy még messze nem kész a gyártásra: a tervezők szerint mintegy öt év kell, mire az első BMW modelleket TEG-gel szerelhetik fel.