Autókat árusít a Lidl

2009.03.11. 14:27

Az áruházlánc olcsó személyautók forgalmazásába kezdett Németországban. Egyelőre kétféle típust árusítanak, méghozzá feltűnően alacsony áron, de egyes elemzők szerint a siker így is kétséges.

A Lidl egy német autóforgalmazóval, az ATG-Automobile nevű céggel összefogva vett fel a kínálatába két kisautót, az Opel Corsát és a VW CrossPolót , méghozzá a listaárhoz képest durván 25%-os árkedvezménnyel. Mindkét típusból gazdagon felszerelt, de alapmotoros változatokat kínálnak: az ezres Corsa 10 570 eurós, a CrossPolo 13 645 eurós áron kerül forgalomba a Lidlnél. Az áruházlánc merész lépését nyilván az is inspirálta, hogy a német kormányzat keresletélénkítő csomagja révén Németországban ismét fellendülőben van az autópiac, a régebbi autóikat lecserélő vásárlóknak ugyanis 2500 euró kedvezmény jár.

Egyes elemzők szerint az efféle, szupermarketben való autóvásárlási modell nem életképes, mivel egy ilyen drága használati tárgy esetében a legtöbb vásárló ragaszkodik a szakszerű szervizhátteret kínáló autókereskedésekhez. Ugyanakkor elképzelhető, hogy a Lidl diszkontautói sikeresek lehetnek, hiszen a német kormányzati támogatás elsősorban azokat az árérzékeny vásárlókat csábítja, akik egyébként is olcsó - nemritkán használt - járműveket vásárolnának. Az áruházlánc pedig igyekszik a lehető legjobb áron kínálni kisautóit.

A nagy áruházláncok előtt elvben már évek óta megnyílt az autóforgalmazás lehetősége - amióta az autógyáraknak Európában nincsen joguk korlátozni, hogy ki árusíthatja a típusaikat, és ki nem -, de néhány elszigetelt és alapvetően sikertelen kísérletet leszámítva eddig nemigen éltek a lehetőséggel.