Kis Range Rover lesz az LRX tanulmányból

2009.03.11. 14:58

Zöld utat kapott a Land Rover következő modellje, amely a 2008 elején bemutatott LRX koncepció stílusát követi majd. A fejlesztést még a brit kormány is támogatja egy kisebb összeggel.

Az új autóról annyit már elárultak, hogy bár az LRX-re emlékeztet majd leginkább, praktikusabb, ötajtós karosszériát kap, az alkatrészek nagy része pedig a Land Rover Freelander típusból származik majd. Ezzel a típussal szeretnék felfrissíteni és a fiatalabb vásárlók számára vonzóbbá tenni a Range Rover márkát, amely hatalmas és méregdrága autói révén ma már csak kevesek számára elérhető. Az autót az Audi Q5-ös, a BMW X3-as és a Mercedes GLK közvetlen vetélytársának szánják. A fejlesztők azt mondják, már a kezdetektől lesznek igen takarékos, várhatóan dízelmotoros változatai a típusnak, amelyek 150 g/km-nyi szén-dioxidnál nem bocsátanak többet a levegőbe, később pedig jönnek a hibrid hajtású kivitelek is, 120 g/km körüli átlagos szén-dioxid-kibocsátási értékekkel. Ugyanakkor úgy néz ki, kétkerék-hajtású változatai nem lesznek a modellnek, mivel ezek túlzottan kilógnának a Range Rover márkáról korábban kialakított képből.

A kis Range gyártását állítólag már 2010-ben megkezdhetik az angliai Halewoodban. A helyszín azért ilyen biztos, mert a Land Rover vezetése megállapodott a brit kormánnyal, hogy nem viszik külföldre a gyártást, cserébe az állam 27 millió fonttal járul hozzá a fejlesztés és a gyártás-előkészítés költségeihez.