A Fiat 10 miliárd dollárt spórol a Chryslernek

2009.03.17. 15:36

A Chrysler vezérigazgatója szerint a Fiat segítségével cége rövidesen ismét nyereséges lehet, annak ellenére, hogy jelenleg még a csőd szélén egyensúlyoz.

Robert Nardelli egy körlevélben vázolta a cég alkalmazottainak, hogy mekkora segítség az olasz autógyártó közreműködése. Bár az iratból nem hiányzik a kincstári optimizmus, az a kijelentés, hogy a Chrysler összes állami támogatásnál többet nyer a Fiat révén, egyáltalán nem tűnik túlzónak. Nardelli szerint hosszú távon legalább 5000 munkahelyet ment meg, vagy 10 milliárd dollárnyi fejlesztési költséget, és öt év fejlesztési időt spórolnak a szerződéssel, amely a Chrysler számára elérhetővé teszi a Fiat összes műszaki fejlesztését.

Az igazgató levelének kiszivárgása, és az időzítés nyilván nem véletlen: a Chrysler vezetése minden erejével azt próbálja elérni, hogy a Fiattal való együttműködés tervét elfogadja az amerikai kormányzat, és a közvélemény. Ha ugyanis valami megakadályozná, hogy az üzlet létrejöjjön, akkor a Chrysler végképp kilátástalan helyzetbe kerülne, hiszen sikeresebb modellek önálló kifejlesztésére sem idő, sem pénz nincs elegendő. Új modellekre viszont mindennél nagyobb szüksége van a cégnek, ha túl akarja élni a válság éveit. Ugyanakkor többen úgy vélekednek, hogy a cég részvényeinek 35%-át a Fiatnak adni könnyelműség volna, hiszen akkor az olaszok beleszólhatnának az állami segélyek felhasználásának módjába.

A Chrysler terveiben 24 új modell bemutatása szerepel 2011-ig, és ezek közül jó néhány, főleg a nagy mennyiségben eladható kisebb modellek a Fiat műszaki alapjaira épülnének. Egyebek közt a Chrysler Sebring/ Dodge Avenger páros és a Dodge Caliber/Jeep Compass duó utódmodelljeit is olasz alapokon képzelik elkészíteni a detroiti cégnél.

Nem ad hitelt autóra a bank? Kell a pénz a házfelújításra, ezért mégis megtartja a tízéves Mondeót, de már köhög, és javítani kéne? Tavaly még büszke volt rá, de ma már soknak tűnik a Carina kilencliteres fogyasztása? Vagy egyszerűen csak jó és olcsó akkut keres? Olvasgassa a Válságblogot, amelyben mind több, a krízissel kapcsolatos megoldási ötlettel állunk elő. Kattintson ide, autózzon velünk benzinpárán, tartsa fenn verdáját hulladékpapír-áron!