Elmarad a Londoni Autószalon

2009.03.19. 16:11

A British International Motor Show az első nagyobb autókiállítás, amely az autóipar válsága miatt elmarad, de vélhetően nem az utolsó.

Az esemény szervezői szerint sem az autógyártók, sem a forgalmazók nincsenek olyan helyzetben, hogy a show-n való megjelenésre költsenek, most, amikor a tét a fennmaradás. Ugyanakkor elképzelhetőnek tartják, hogy ha normalizálódik a helyzet, újra megrendezik Nagy-Britannia legnagyobb autókiállítását, bár erre a közeli jövőben aligha kerül sor. A legtöbb elemző szerint ugyanis legalább két év kell a válság kiheveréséhez, ráadásul 2012-ben Londonban rendezik az olimpiát, azaz abban az évben aligha kapna figyelmet az autószalon a megszokott, nyár közepi időpontban. Így a szervezők szerint legkorábban 2013-ban rendezhetik meg újra a British International Motor Show-t.

A Londoni Autószalon az európai autókiállítások második vonalába tartozott: viszonylag ritkán tartottak itt nemzetközi bemutatókat, inkább csak a helyi közönségnek szólt. Az utóbbi hónapokban azonban nem csak az ilyen, kisebb jelentőségű kiállítások megszűnésének lehetősége merült fel: úgy tűnik, az autógyártók zöme már csak a három-négy legnagyobb eseményen való megjelenést tartja igazán lényegesnek. Így még olyan, korábban évről évre tucatnyi világpremiernek otthont adó események is veszélybe kerültek a kiállítók távolmaradása miatt, mint az év eleji Detroit Motor Show.