V6-os kerül a következő BMW M3-asba?

2009.03.20. 10:00

Elképzelhető, hogy a BMW sutba dobja a hagyományt, amelyhez utolsóként ragaszkodik a nagy autógyártók közül, és V elrendezésű hathengereseket épít a jelenleg használt soros motorok helyett.

A következő M3-as fejlesztéséről Ludwig Willisch, az M divízió igazgatója beszélt: elmondta, amit már korábban is sejteni lehetett, hogy a következő 3-as sportváltozatában turbófeltöltős hathengeres motor dolgozik majd a jelenleg használt, nagy fordulatszámú V8-as helyett. Ugyanakkor azt is elárulta, hogy az új típushoz vadonatúj motorokat fejlesztenek, azaz a következő M3-asba nem a 335i típusból ismert turbós hathengeres egy felpaprikázott változata kerül, ahogy korábban sokan sejtették. Willisch szerint a fejlesztés még viszonylag korai stádiumban van, így egyelőre nem döntötték el, hogy maradnak-e a hagyományos soros motornál, vagy inkább egy V6-ost építenek. Ez utóbbi tömörebb felépítése miatt számos előnyt tartogat, bár a soros motornál valószínűleg nehezebb lenne. Az viszont már most biztos, hogy az M divíziónál nem a teljesítmény további növelésében gondolkodnak: az új motor nagyjából ugyanolyan erős lesz, mint a jelenlegi nyolchengeres, és inkább az autó súlyából próbálnak faragni a menetteljesítmények javítása érdekében.

Az új M3-as persze még nagyon messze van a megvalósulástól: a hármas sorozat cseréje csupán 2013 környékén esedékes, így a sportváltozat semmiképp sem készül el 2014 előtt.