Újabb arab befektető a Mercedesnél

2009.03.23. 15:34

Egy Abu Dhabi cégnek adták el a Daimler AG. részvényeinek 9,1%-át, valószínűleg a cég likviditásának megőrzése érdekében.

A vásárló - az Aabar Investment PJSC nevű cég - a napi árfolyamnál 5%-kal olcsóbban jutott a részvényekhez, 1,95 milliárd eurós áron. Az Abu Dhabi központú vállalat hosszú távú befektetésnek szánja a részvényvásárlást, és méltán számíthatnak is rá, hogy a számításuk beválik, hiszen a Mercedes részvényei tavaly, a válság kitörése előtt mai értékük több mint kétszeresét érték. A Mercedes - különösen, miután tavaly saját részvényeit vásárolta vissza a magasabb árfolyamon - ezzel látszólag ugyan nem csinált túlzottan jó üzletet, de az autógyártó számára most fontosabb, hogy működése finanszírozására mozgatható tőkét hajtson fel.

Valószínű, hogy az új tulajdonos a korábbiakhoz hasonlóan legfeljebb közvetve szól bele a Daimler AG. irányításába, nem valószínű, hogy aktív szerepet kívánnának vállalni akár a stratégiai döntések meghozatalában. A Mercedes legnagyobb részvényese korábban is egy arab cég, a Kuwait Investment Authority volt - a részvények 7,6%-ával - de a cég részvényeinek nagy része, mintegy 40% még mindig német befektetők kezében van.