Blue-Will: kaotikus koncepció konnektorral

2009.03.25. 14:30

A Hyundai formatervezői végre kitombolhatták magukat: dupla dájnamik lájn és perverz bálna-vigyor dobja fel a konnektoros kompakt hibridet.

Aligha tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, a HND-4 Blue-Will az utóbbi évek legmarkánsabb karakterű Hyundai modellje. Szépnek nem neveznénk, de nincs olyan szög, ahonnan unalmasnak látszana. Az orra egyetlen, hatalmas vigyor, kék LED-es fényszórókkal és üvegezett hűtőrács-imitációval. Oldalt két vonal hullámzik végig a karosszérián, érdekes formákra szabdalva az ajtók hatalmas lemezfelületeit. A tetőt az oldalsó ablakokat folytató, napcellás üvegbetétek, hátul pedig a lámpák közti üvegfelület teszi egyedivé az autó megjelenését. A ívek, élek és szögletek kavalkádja és az egyszerű alapforma azonban váratlan módon harmonikus egységet alkot.

Az az érzésünk, a különleges forma talán túlzás is, hiszen a Blue-Will a Hyundai új, konnektoros hibrid hajtásláncának bemutatására készült, az autó külseje azonban könnyen eltereli a személő figyelmét. Pedig a koreaiak láthatóan igyekeztek beérni a konkurenciát: a HND-4 hasonló paraméterekkel rendelkezik, mint a mostanság sokat emlegetett, és azonos elven működő Chevrolet Volt . Villanymotor hajtja, amely Li-polimer akkumulátorokból nyeri az energiát, így akár 65 kilométert is megtehet egyetlen feltöltéssel. Ha pedig kifogynak az akkuk, egy 1,6 literes, közvetlen befecskendezéses, 154 lóerős benzinmotor kezdi tölteni a rendszert.

A Blue-Will persze egyetlen porcikájában sem érett még a gyártásra, csupán egy működőképes kísérleti jármű izgalmas csomagolásban, de azt jelzi, hogy a következő évtizedben Hyundai is versenybe szeretne szállni a konnektoros hibridek piacán. A tanulmányautó bemutatóját Szöulban tartják április első napjaiban.