Ilyen lesz az új Opel Astra

2009.03.27. 12:23

Az Insignia formavilágát örökli az Opel következő kompaktja, amelyet várhatóan ősszel mutatnak be a nagyközönségnek.

A jelenlegi Astra elég sikeres, de az idén már hat éves, és egyre nehezebben állja a versenyt a frissebb konkurensekkel. Időközben megújult a VW Golf és a Renault Mégane, de hamarosan jön az új Mazda3-as , és a Ford Focus is. Ráadásul az Opelt kegyetlenül súlyosan érinti a válság, így nem is jöhetne jobbkor az Astra következő generációja.

A legújabb fotókon már álcázás nélkül látható az új típus, és bár a képek viszonylag kis felbontásúak, egyértelműen látszik rajtuk az új Astra minden lényeges részlete. A formaterv egyértelműen az Insignia stílusában készült: a lágy alapforma, az erőteljes ívű tető, az orr kialakítása és az ajtókon végigfutó él is a nagy Opelt idézi. Az autó látszatra nagyobb, mint az elődje volt, bár ehhez az érzéshez nyilván a hosszú első és hátsó túlnyúlás is hozzájárul, amely az új padlólemeznek köszönhető. A típus ugyanis már a GM Delta platformjára épül, ugyanarra az alapra, amelyre a nemrégiben bemutatott Chevrolet Cruze is épül.

A jelenlegi Astra egyfajta szükségmegoldásként jött létre: hogy időt nyerjenek, az Opel tervezői az előző generáció padlólemezét használták fel, ami behatárolta a típus méreteit. Az új modell azonban jóval tágasabb lehet, és ha hasonló fejlődést tudnak produkálni, mint az Insigniával a Vectrához képest, akkor minőségi szempontból is hatalmas ugrás várható. Ami nemigen változik, az a motorválaszték: úgy tudjuk, a 75 és 250 lóerő közti teljesítményű benzinmotorok és a 90-150 lóerős turbódízelek nagyrészt megegyeznek a jelenlegi Astrához, illetve az Insigniához kínált négyhengeres motorokkal.

A következő Astra premierjét várhatóan az őszi Frankfurti Autószalonon tartják, és a gyártás is beindulhat még az idén.