Megdőlt a szélhajtású autók sebességi rekordja

2009.03.30. 17:26

A szélhajtás szárazföldön ugyan nem igazán vált be, de néhány megszállott azért foglalkozik az ötlettel, olyannyira, hogy ennek a kategóriának a sebességi rekordját is számon tartják.

A rekordot a napokban döntötte meg a brit Richard Jenkins: szélhajtású háromkerekűjével 10 mérföldes távon 203 km/h-s átlagsebességet ért el. A rekorddöntésre épített jármű egyszerre hasonlít egy repülőgépre, egy hajóra és egy versenyautóra. A különlegesen keskeny és áramvonalas járművet az egyik oldalon egy kitámasztókerék tartja egyenesen, és a farából kiemelkedő, vitorlázórepülőgép-szárnyra emlékeztető légterelő szolgál vitorlaként. A szerkezet persze csak jó szélben igazán gyors, és a vitorlás járművek többségéhez hasonlóan a szélirány nagyban befolyásolja a haladási irányát és sebességét. Természetesen a rekorddöntéshez is ennek megfelelően kellett helyszínt választani - végül egy kiszáradt kaliforniai tómederben került rá sor.

Jenkins a szárazföldi rekord után újabb felületek felé fordul: előbb jégen, majd vízen próbálja meg felhasználni a vitorlás autóval szerzett tapasztalatait.