Hátszélhajtás és kipufogógáz-sugárfék a Kiától

2009.04.01. 11:32

A koreai gyártó kifejezetten a mai napra fejlesztette ki legújabb hatékonyságjavító megoldásait. Az Air Propulsion and Retardation Installation Line fedőnevű rendszer hátszélben elképesztő fogyasztáscsökkenést ígér.

Az olcsó és egyszerű rendszer lényegében a szél erejét igyekszik hasznosítani. Ha az érzékelők mérései szerint a légáramlás ereje és iránya is megfelelő, az első lökhárítóból és a hátsó ajtóból nagyméretű légterelők bukkannak elő, és hasznosítják a szél energiáját. A kísérletek során a fogyasztást állítólag 25, a károsanyag-kibocsátást 40%-kal sikerült lejjebb szorítani, sőt, lejtős úton sikerült tovább javítani az eredményeken. Ezen kívül a rendszer segít az autó fékezésében is, sőt, ebből a célból a repülőgépek gázsugár-fordítójához hasonló szerkezetet szereltek a kipufogócsőre, így a kiáramló gázok is a lassítást segíthetik.

A Kia közleménye szerint hamarosan gyártásra érett lesz a röviden csak A.P.R.I.L.-nek nevezett rendszer, amelynek kifejlesztéséhez elsősorban a Photoshop nevű tervezőprogramot használták a gyár szakemberei. Több mint valószínű, hogy a kísérletek közben szerzett kedvező tapasztalatokat mához egy évre ismerhetjük meg.

A Kia cég gyári áprilisi tréfája