Új befektetőket keres az Aston Martin

2009.04.01. 14:40

A brit sportkocsigyártó jelentős tőkeemelést szeretne végrehajtani, és ehhez keres új, hosszú távú partnereket. Bár az Aston Martin sem úszta meg az elmúlt hónapokat elbocsátások és eladáscsökkenés nélkül, úgy néz ki, a cég hosszabb távon is életképes, így vonzó célpont lehet a befektetőknek.

A brit sportkocsigyártót a Ford hozta rendbe, majd adta el 2007-ben, rögtön azután, hogy nyereséget kezdett termelni. Akkor még kérdéses volt, hogy a cég életképes maradhat-e, hiszen egy befektetőkből álló csoport vette meg, így nem látszott biztosítva sem a megfelelő műszaki háttér, sem a fejlesztésekhez szükséges anyagi biztonság, de úgy néz ki, lassan megoldódnak a problémák. Valószínű, hogy a Mercedes segítségével a jövőben is korszerű műszaki alapokra épülhetnek a cég sportkocsijai, és úgy tűnik, a jelenlegi tulajdonosok is hajlandók jelentős összegeket áldozni a választék bővítésére. Több tőkével azonban gyorsabb lehet a fejlődés, és a válság okozta - remélhetőleg átmeneti - nehézségek leküzdése is egyszerűbb volna.

Az Aston Martin elsősorban a Közel-Keleten próbál terjeszkedni, és bár a vezetőség bármilyen új befektetőt szívesen fogadna, az új pénzt is innen várják. A cég vezérigazgatója, Ulrich Bez szerint több érdeklődővel is felvették a kapcsolatot, és az év végére szeretnék lezárni a tulajdonosi kör kibővítését.