Hyundai Nuvis: terepjáró szárnyakkal

2009.04.01. 15:54

A koreaiak tovább szaporítják a hobbiterepjáró-tanulmányok amúgy is beláthatatlanul hosszú sorát, de a HD-11 kódjelű modellen lesz egy-két érdekesebb megoldás is.

A Nuvisról egyelőre csupán egyetlen, viszonylag sötét képet mutatott a Hyundai, így csak nagy vonalakban látszik, miféle autóról is van szó. A befoglaló forma a szokásos, szabadidő-autókra jellemző, egybeszabott mintát követi, de a részletek korántsem tűnnek érdektelennek. A koreai cég kaliforniai tervezőközpontjának munkatársai viszonylag sokat játszottak ugyanazzal a hegyes levélformával, amely az első és a hátsó lámpákban ugyanúgy felbukkan, mint az autó oldalablakán. Határozottan sportossá teszi az összképet a hullámzó övvonal, és a középső ajtóosztás hiánya, pedig a HD-11 igazából nem egy újabb terep-kupé, csak a felfelé nyíló ajtók keltik ezt az illúziót.

Az elmúlt években egyre több hasonló koncepcióval találkoztunk, és ez nem véletlen: a kisebb hobbiterepjárók a világ minden részén egyre népszerűbbek, az üzemanyag-árak növekedésével még Észak-Amerikában is ezek tűnnek a legeladhatóbb járműveknek. A Nuvis persze csak afféle szonda, arra szolgál, hogy újabb ötleteket teszteljenek általa a vásárlóközönségen, de nem csodálkoznánk rajta, ha egyik-másik formai megoldását viszontlátnánk a közeljövő Hyundai modelljein.