A csődeljárást sem zárja ki a GM új igazgatója

2009.04.02. 11:16

Fritz Henderson szerint annak is volnának előnyei, ha a General Motors csődvédelmet kérne a bíróságon, és így biztosítana magának időt a teljes átszervezéshez.

Az óriásvállalat új vezérigazgatója tegnap tartott első sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy milyen elképzelései vannak cége jövőjével kapcsolatban. A legfontosabb különbség Henderson, illetve elődje, Rick Wagoner álláspontja közt, hogy az új csúcsvezető szerint a csődeljárás is járható út. "Ha nem tudjuk véghezvinni a terveinket a bíróság nélkül, akkor a bíróságon próbáljuk meg" - mondta az új igazgató. Elemzők szerint a csődeljárás beindítása - bár nagyon rossz fényt vetne a vállalatra - segítene a dolgozók munkaszerződéseinek újratárgyalásában, és a 27,5 milliárd dolláros adósságállomány átütemezését is megkönnyítené. Ez persze csak afféle utolsó esély, Henderson is arra törekszik, hogy a GM lábon vészelje át a válságot.

Az új igazgató lehetséges stratégiájáról persze hamar megindultak a találgatások, többek közt született egy igen érdekes elmélet is a GM lehetséges kettéosztásáról. Eszerint ha a cég csődvédelmet kérne, akkor lehetősége nyílna különválasztani sikeresebb, és kevésbé sikeres márkáit. Így külön cégbe szervezhetnék a Chevrolet, a Cadillac és a Buick részlegeket, illetve a Saturnt, a Hummert, a Pontiacot és a GMC-t. Az előbbi márkák így gyorsabb ütemben mászhatnának ki a gödörből, és kezdhetnék meg az adósságtörlesztést, míg az utóbbiak tovább kereshetnének új befektetőket, de akár felszámolásra is kerülhetnek anélkül, hogy magukkal rántanák a GM sikeresebb részeit.

Hendersonnak és csapatának persze még majdnem két hónapja van, hogy kidolgozza az új válság-forgatókönyvet, és benyújtsa azt az államnak abban a reményben, hogy a 60 napos határidő után is kapnak még némi központi segítséget a fizetésképtelenség elkerüléséhez.

Nem ad hitelt autóra a bank? Kell a pénz a házfelújításra, ezért mégis megtartja a tízéves Mondeót, de már köhög, és javítani kéne? Tavaly még büszke volt rá, de ma már soknak tűnik a Carina kilencliteres fogyasztása? Vagy egyszerűen csak jó és olcsó akkut keres? Olvasgassa a Válságblogot, amelyben mind több, a krízissel kapcsolatos megoldási ötlettel állunk elő. Kattintson ide, autózzon velünk benzinpárán, tartsa fenn verdáját hulladékpapír-áron!