LH4: kétütemű hidraulikus hibrid Batmobile

2009.04.03. 14:51

Denverben leplezték le a Lightning Hybrids nevű kis cég futurisztikus kupéját, amelybe csupa szokatlan megoldást sűrítettek.

Az LH4 jelzésű jármű 0,2-es formatényezőjű karosszériája sima vonalaival, alacsony ablakaival, és az ajtót helyettesítő, egyben felnyitható hátsó elemmel eleve legalább olyan meglepően néz ki, mint Batman járművei, de a lényeg a lemezek alatt rejtőzik. Az autót hibrid hajtáslánc mozgatja, amely egy 150 lóerő leadására képes hidraulikus rendszerből, és egy 90 lóerős, kétültemű, hengerlekapcsolásra képes háromhengeres dízelmotorból áll. A tervezők szerint ezzel a megoldással akár 100 mérföld is megtehető egyetlen gallon gázolajjal, ami 2,35 liter/100 km-es átlagnak felel meg.

A szokatlan kupé persze inkább csak figyelemfelkeltő látványosság, mint kész személyautó, de a Lightning Hybrids terveiben kisebb, és hétköznapibb modellek kifejlesztése is szerepel, sőt, egy hagyományos autókba is könnyen beépíthető hidraulikus hibrid-modul tervezését is megkezdték, amelyet nagyobb gyártóknak szeretnének továbbadni, természetesen borsos licencdíj ellenében.