Háttérbe szorulnak a dízelmotorok a Hondánál

2009.04.04. 08:48

A japán gyártó a jövőben a hibrid hajtásláncok fejlesztésére koncentrál a dízelmotorok helyett.

Takeo Fukui, a Honda leköszönő vezérigazgatója beszélt a stratégiaváltásról, amelyről mostanság született döntés a cégnél. Korábban úgy vélték a Honda szakemberei, hogy a legkifizetődőbb megoldás az lesz, ha kisebb típusaik károsanyag-kibocsátását és fogyasztását hibrid hajtáslánc beépítésével mérséklik, nagyobb méretű autóik számára viszont olyan korszerű dízelmotorokat fejlesztenek, amelyek a legszigorúbb károsanyag-kibocsátási normáknak is megfelelnek. Mára azonban kiderült, hogy ez utóbbi törekvésük kudarcot vallott. Az az adalékmentes katalizátor, amelyet a dízelmotorok magas nitrogén-oxid kibocsátásának mérséklésére fejlesztettek ki, túl drága, komplikált és gyenge hatásfokú lett. Az eredményeket látva a Hondánál úgy döntöttek, feladják a szélmalomharcot, és inkább nekiállnak egy olyan benzin-elektromos hibrid rendszer kifejlesztésének, amely nagyobb modellekben is alkalmazható, a jelenlegieknél jobb hatásfokú, és olcsón, nagy tömegben gyártható. "Úgy tűnik, ez egy elérhető cél, a fejlesztő részleg keményen dolgozik azon, hogy elérjük" - mondta Fukui.

A Honda a kezdetektől fej-fej mellett haladt a Toyotával a hibrid modellek fejlesztésében, de egészen az Insight második generációjának bemutatásáig háttérbe szorult nagy riválisával szemben. Ráadásul a Honda hajtásláncának nagyobb változata, amelyet az Amerikában forgalmazott Accord Hybridbe építettek, túl drágának bizonyult, ezért nem is lett igazán elterjedt, szemben például a Toyota Camry hibrid rendszerével. Az Insight révén azonban sikerült bizonyítani, hogy a Honda képes megfizethető hibrid modelleket gyártani, és most ezt a sikert szeretnék megismételni az összes méretkategóriában.

A dízel-Hondák fejlesztése persze nem áll le teljesen, de miután ilyen modellekre elsősorban Európában van szüksége a cégnek, valószínű, hogy a bevált 2,2 literes négyhengeresen kívül a közeljövőben nem készül újabb dízelmotor a cégnél.