Abu Dhabi mentheti meg az Opelt

2009.04.07. 12:59

Az arab királyság uralkodóháza állítólag befektetne a GM által magára hagyott német autógyártóba. Német lapértesülések szerint egyelőre Észak-Rajna Westfalia kormányzatával tárgyalnak arról, hogy a tartomány mennyiben volna hajlandó anyagilag hozzájárulni az Opel problémáinak megoldásához, ha Abu Dhabi többségi részesedést szerezne a cégben.

Az arabok nyilvánvalóan nem szeretnék adósságrendezésre és válságkezelésre fordítani a befektetésük nagy részét, inkább az Opel piaci pozícióit próbálnák megerősíteni a segítségével, hogy a cég minél hamarabb nyereségessé válhasson, ehhez azonban szükség van valamiféle állami támogatásra. A GM Europe vezetése korábban 3,3 milliárd eurót kért a német kormányzattól cserébe azért, hogy ne kelljen üzemeket bezárnia az országban, de Angela Merkel kancellár egyelőre igyekszik más megoldást keresni a problémára. Az eddigi tulajdonos, a General Motors hajlandónak mutatkozik az Opel részvénytöbbségének átadására, ha cserébe nem kell tovább finanszíroznia a cég veszteségeit, és ha a hírek igazak, az arab ország lehet az új befektető, amely átveheti az autógyártó irányítását.

Nem az Opel volna az első német autógyártó, amely Abu Dhabiból származó pénzzel élheti túl a krízist: az Aabar Investments, egy Abu Dhabi központú befektetőcég nemrégiben a Mercedes anyavállalatában, a Daimler AG.-ban szerzett 9,1%-os részesedést. Az arab befektetőket nyilvánvalóan a hosszabb távú megtérülés lehetősége vonzza: autógyárat venni mostanság olcsóbb mint valaha, viszont ha véget ér a gazdasági válság, és ismét fellendülnek az eladások, a gombokért megszerzett részvények árfolyama a többszörösére növekedhet.

Nem ad hitelt autóra a bank? Kell a pénz a házfelújításra, ezért mégis megtartja a tízéves Mondeót, de már köhög, és javítani kéne? Tavaly még büszke volt rá, de ma már soknak tűnik a Carina kilencliteres fogyasztása? Vagy egyszerűen csak jó és olcsó akkut keres? Olvasgassa a Válságblogot, amelyben mind több, a krízissel kapcsolatos megoldási ötlettel állunk elő. Kattintson ide, autózzon velünk benzinpárán, tartsa fenn verdáját hulladékpapír-áron!