Veszélyben a Chrysler-Fiat szövetség

2009.04.15. 13:42

A tárgyalások állítólag a szakszervezetek ellenállásán bukhatnak meg: ha nem egyeznek bele az általános bércsökkentésbe, a Fiat kihátrál az üzletből, a Chrysler számára pedig nincs más út, csak a csőd.

A detroiti autóipar eddig sokkal jobban fizette a dolgozóit, mint az Egyesült Államokban és Kanadában dolgoztató japán és európai autógyártók, ám ez a Fiat számára versenyhátrányt jelentene, amit az olaszok nem szeretnének vállalni. Elvben a szakszervezetek is érdekeltek lennének egy olyan új bérmegállapodásban, amely segítené megtartani a Chrysler dolgozóinak munkahelyeit, de úgy néz ki, egyelőre nem sikerült közös nevezőre jutni ebben a kérdésben. Ugyanakkor már nincs sok idő: a hónap végéig formába kell önteni, és alá kell írni a Fiat és a Chrysler együttműködési szerződését, különben az amerikai állam nem nyújt több hitelt a legkisebb detroiti gyártónak, így az fizetésképtelen lesz, és már biztosan nem kerülheti el a csődöt. Sergio Marchionne, a Fiat vezérigazgatója azt mondja, egyelőre 50% esélyt lát a megegyezésre, de csak akkor hajlandó segítséget nyújtani a Chryslernek, ha lát rá esélyt, hogy az amerikai cég rövid időn belül nyereségessé tehető. "Nem vállalhatjuk a kockázatot, ha nem látszik a fény az alagút végén" - nyilatkozta Marchionne egy kanadai lapnak.

Lassan az is körvonalazódni látszik, hogy a Fiat csak úgy hajlandó segíteni a Chrysleren, ha vezető szerepet kap az amerikai gyártó irányításában. Arra a kérdésre, hogy a Chrysler vezetését is felvállalja-e, Marchionne azt válaszolta, hogy elképzelhetőnek tartja. "Nem a cím a lényeg, hanem az, hogy meghallják, amit mondok. Lehetséges, hogy meg kell osztanom az időmet a Fiat és a Chrysler igazgatása között, de ez nem törvényszerű." - fogalmazott a Fiat igazgatója.

Nem ad hitelt autóra a bank? Kell a pénz a házfelújításra, ezért mégis megtartja a tízéves Mondeót, de már köhög, és javítani kéne? Tavaly még büszke volt rá, de ma már soknak tűnik a Carina kilencliteres fogyasztása? Vagy egyszerűen csak jó és olcsó akkut keres? Olvasgassa a Válságblogot, amelyben mind több, a krízissel kapcsolatos megoldási ötlettel állunk elő. Kattintson ide, autózzon velünk benzinpárán, tartsa fenn verdáját hulladékpapír-áron!