Tovább él a hosszmotoros VW Passat

2009.04.21. 11:04

Európában lassan feledésbe merül, Kínában azonban épp egy alapos felújításon esett át az évtized közepén leváltott Volkswagen szedán.

A Passat Lingyu néven bemutatott kínai modell lényegében megegyezik az előző generációs Passattal , pontosabban annak nyújtott tengelytávú változatával, amelyet Európában Skoda Superb néven ismertünk. A 2803 mm-es tengelytávú modell Európában is tágasnak számít, Kínában pedig sofőrös limuzinként is megállja a helyét, és máig igen népszerű, így az Európában lezajlott platformváltásra nem volt szükség, csupán az autó elejét és hátulját szabták át teljesen, hogy modernebb hatást keltsen, és jobban illeszkedjen a vele egyszerre piacra kerülő Golf VI-oshoz. A típust Kínában háromféle motorral kínálják majd, egy 1,8 literes, 160 lóerős turbós benzinessel, egy kétliteres négyhengeres szívómotorral és egy 2,8 literes V6-ossal.

A régi Passat várhatóan sokáig piacon marad Kínában: a felújított változat akár további négy-öt évig készülhet változatlan formában, de az sem lehetetlen, hogy hosszabb távon ez a típus váltja majd fel a kínai taxisok kedvencét, az 1985 óta lényegében változatlan formában gyártott, olcsó és tágas, de elképesztően elavult FAW-VW Santanát.