Júliusban érkezik az új Jaguar XJ

2009.04.21. 13:45

A brit gyártó közzétette az első kedvcsináló fotót az XJ következő, minden korábbi hagyománnyal szakító változatáról, amelyet a nyár folyamán mutatnak be Londonban.

A felülnézeti kép alapján csak annyi egyértelmű, hogy a Jaguar tervezői végre félrerakták a sok évtizedes sémákat, amelyekhez az eddigi összes XJ tervezésénél ragaszkodtak, és gyökeresen megújították a típust. Az orr körvonalai egyértelműen az XF stílusát követik, hátrébb pedig egy szokatlanul rövid csomagtartójú, csapott hátú karosszéria rajzolódik ki, hatalmas hátsó ablakkal és tekintélyes méretű üvegtetővel. Egyedül a felülnézet alapján nem könnyű pontosan felmérni, hogy milyen lesz az új Jaguar csúcsmodell, de van egy olyan halvány sejtésünk, hogy a brit tervezők ezúttal átestek a ló másik oldalára, és a földkerekség egyik legkonzervatívabb vonalvezetésű modelljét a kategória legszokatlanabb típusa válthatja fel, ami szintén meglehetősen kockázatos megközelítés.

Úgy tűnik, a régi XJ-ből azért marad valami, nevezetesen az alumínium vázszerkezet, és kézenfekvő, hogy itt is felbukkannak a többi Jaguarban és Land Roverben bemutatott újdonságok - köztük az ötliteres V8-as benzinmotorok és a 3 literes, V6-os turbódízel motorok is. Emellett hallani egy hibrid változatra vonatkozó tervekről is, bár minimum kérdéses, hogy a Jaguarnak lesz-e elég pénze egy ilyen típusú hajtásrendszer gyártásra éretté tételére a közeljövőben, miközben a teljes modellpaletta megújítása a legfontosabb célja.

Az új XJ-t Londonban tervezik bemutatni július 9-én, de a gyártás beindítására csak az év legvégén kerül sor, a piaci bevezetés pedig 2010 elejére várható.