Pozsonyból jön a VW csoport összes miniautója

2009.04.23. 10:29

Nem csak a VW Up! tanulmány szériaváltozata, de Skoda és a Seat márkanéven futó rokonai is a cég szlovákiai gyárában készülnek majd. Ráadásul a hír hivatalos csatornákon keresztül érkezett: maga Martin Winterkorn, a Volkswagen csoport első embere erősítette meg.

Európa legnagyobb autógyártója 308 millió eurót költ a pozsonyi gyár bővítésére, és nagyjából 1500 munkahelyet teremt annak érdekében, hogy az üzem kapacitását évi 400 ezerre bővítse, és ezzel helyet csináljon olcsó városi kisautói gyártásának. Egy ilyen nagyszabású munka persze sokáig tart, ahogy az új kisautók fejlesztése is csak évek múlva hozhat eredményt, így az első Pozsonyban gyártott VW kiskocsik csak 2011-ben készülhetnek el.

Magukról az autókról egyelőre annyit tudunk, hogy az Up! tanulmánnyal ellentétben orrmotorosak és fronthajtásúak lesznek, készül három- és ötajtós változatuk is, és nemigen lehetnek drágábbak a Csehországban gyártott Peugeot 107-Citroën C1-Toyota Aygo ikertriónál. Azt viszont egyelőre nem tudni pontosan, hogy a Skoda és Seat jelvényes változatok mennyiben különböznek majd a VW márkanéven forgalomba hozott kiviteltől.