A4 2.0 TDIe: spórolós dízel az Auditól

2009.04.23. 14:24

Júniusban érkezik a legtakarékosabb Audi A4 változat, amellyen a VW BlueMotion modelleknél már bevált ötleteket hasznosítják.

Bár az autón nem sok látszik az átalakításokból, a karosszéria légellenállását az átalakított alsó burkolatok, a hűtőnyílások részleges lefedése és a hasmagasság csökkentése révén sikerült valamelyest csökkenteni. A gumikat is alacsony ellenállású példányokra cserélték, a motortérbe pedig a már jól ismert kétliteres, közös nyomócsöves VW dízelmotor alacsony fogyasztásra hangolt, 136 lóerős változata került. A motorhoz stop-start rendszer és a szokásosnál 5%-kal hosszabb végáttételű hatsebességes kézi váltó csatlakozik, így óvatosan használva akár 4,6 liter gázolaj is elég lehet az A4 TDIe számára 100 kilométer megtételéhez, szabványos vegyes ciklusban. Az alacsony fogyasztással persze kis károsanyag-kibocsátás jár, számszerűen 119 g/km-es átlagérték. Ha a tulajdonos leveszi a tojást a gázpedálról, akkor persze egész jól lehet haladni az autóval: 9,5 másodperc alatt érhető el vele a 100 km/h-s tempó, a végsebessége pedig 215 km/h.

Az étvágytalan A4-es szedán Németországban 30800 eurós áron kerül forgalomba az év közepétől, a kombi változat pedig 2000 euróval lesz drágább.