Morgan Aeromax SuperSports: szellős drágaság

2009.04.24. 11:58

A Morgan tavaly elkészített száz példányt az Aeromax kupéból, most pedig elkészült a nyitott változat is Super Sports néven.

Az új modellt az olasz Riviérán mutatják be a hét végén, a Villa d'este Concorso d'Eleganza nevű rendezvényen, ahol kizárólag méregdrága, egyedi, vagy kis sorozatban gyártott sportkocsi-ritkaságok láthatók minden évben. Az autó műszaki szempontból az Aero 8 leszármazottjának tekinthető: erről árulkodik a 367 lóerős, 4,8 literes BMW V8-as, a korszerű, kettős keresztlengőkaros futómű és a közönséget alaposan megosztó, befelé néző első fényszórók. A Morgan persze a hagyommányok márkája: az alváz egy része továbbra is kőrisfából készül - a Morgan marketing-igazgatója szerint részben ennek köszönhető, hogy az alumínium tartó- és burkolóelemekből felépített karosszéria ilyen könnyű lehet. Az Aeromax SuperSports valóban nem túl nehéz, csupán 1100 kilogrammos, és a legutóbbi átalakításoknak köszönhetően már az amerikai biztonsági szabványoknak is megfelel, így a tengeren túl is kapható lesz.

A SuperSports elsősorban a tető hiányában különbözik a korábbi AeroMaxtól, bár a két ülés mögött meghagytak egy bukókeret-féleséget, és a kupé farának csónakforma vonala is megmaradt. A könnyed roadster természetesen gyorsabb, mint a forgalom legtöbb résztvevője: 4,5 másodperc körüli időre van szüksége a 100 km/h eléréséhez, a végsebessége pedig nagyjából 270 km/h.

Ahogy az AeroMax, a nyitott modell is limitált példányszámban készül, igaz, az amerikai forgalmazás miatt ebből már 200 darabot gyártanak. Nagyon sokkal több vevő persze amúgy sem akadna, hiszen egy-egy példány ára 110 ezer angol font - átszámítva durván 36 millió forint.