Szétválhat az Opel és a Vauxhall

2009.04.30. 15:58

Elképzelhető, hogy a brit márka átcímkézett Opelek helyett Daewoo és Holden típusokat kezd forgalmazni Nagy-Britanniában.

Úgy tűnik, a General Motors ugyan megválik az Opeltől, de brit márkáját nem adja a német leányvállalathoz, inkább máshonnan származó autókkal töltené fel a kínálatot. A lépés azért meglepő, mert az Opel és a Vauxhall eddig elválaszthatatlannak tűnt: Az elmúlt két-három évtizedben gyakorlatilag azonos modellválasztékot kínált a két cég, még a típusjelzések is megegyeztek, csupán a jelvények és a kormánykerék helye különböztette meg egymástól a két márka autóit. Ráadásul épp az azonos modellek miatt az Opelnek nincs is kereskedőhálózata Nagy-Britanniában, sőt, nem is igazán ismert a márka a szigetországban.

Ennek ellenére úgy hallani, a GM nem szeretné feladni angliai állásait, inkább a modellválasztékot cserélné le: a koreai GM-Daewoo és az ausztrál Holden modelljei váltanák fel a jobbkormányos Opeleket. Ezzel persze feleslegessé válna a Chevrolet márka az országban, ami a jelenlegi kereskedőhálózat felszámolását, és ezzel jelentős többletköltséget okozna. Logikusabb döntés volna, ha a General Motors az Opellel együtt átadná a Vauxhallt is az új tulajdonosoknak, és a továbbiakban kizárólag a Chevrolet márkára koncentrálna Európában.

A GM jelenlegi vezetésének döntései persze nem feltétlenül jutnak el a megvalósításig, hiszen az amerikai anyavállalat éppen teljes átalakulás előtt áll - amelyhez nagy valószínűséggel csődeljáráson keresztül vezet az út - így könnyen megeshet, hogy a jelenlegi igazgatók már csak hetekig maradnak a posztjukon. Ezen kívül még az Opel átadásának részletei sem tisztázottak, így könnyen megeshet, hogy az Opel és a Vauxhall végül mégis egy egység marad.