Fogyasztási rekord Seat Ibizával

2009.05.05. 09:55

A spanyol autógyártó legtakarékosabb modellje, az Ibiza Ecomotive több mint 1500 kilométert tett meg egyetlen tank gázolajjal.

Az osztrák Gerhard Plattner a spanyolországi Martoellből, a Seat központjából indult útnak, és Franciaországot útba ejtve Németországba indult. A 45,53 liternyi üzemanyag valamivel Frankfurt után, Göttingenben fogyott el, egész pontosan 1562 kilométerrel az előző tankolás után, ami 2,98 literes átlagnak felel meg 100 kilométeren. A sofőr persze nagyrészt autópályán tette meg a távolságot, de néhány városon is keresztülhajtott, és néhol elérte a 110 km/h-s sebességet is - persze nyilván nagyon figyelve arra, hogy minél kevesebb felesleges gyorsításra legyen szükség, hiszen ezek fogyasztják a legtöbb üzemanyagot. Az eredeti cél Frankfurt lett volna - az így adódó 1345 kilométer eleve rekord lett volna a kategóriában - de odaérve kiderült, hogy még messze nem száradt ki a tank, így tovább hajtott, és egészen Göttingenig jutott.

A Ford néhány napja Amerikában nagyon hasonló eredményt ért el egy szériagyártású Fusion hibriddel, ami azt mutatja, hogy a hibrid és a dízelmotoros meghajtás napjainkban közel azonos hatásfokkal használja fel az üzemanyagot - feltéve, hogy a sofőr okosan használja a gázpedált.