Feltámad a Volvo P1800

2009.05.06. 14:49

A klasszikus Volvo sportkocsi felélesztésével próbálkozik a Koenigsegg egyik mérnöke, Mathias Vöks. Egyelőre csupán virtuálisan létezik az autó, de úgy tudjuk, a cél a kis szériás gyártás beindítása.

A P1800-as az egyetlen, klasszikus Volvo sportautó mind a mai napig, hátsókerék-hajtással, hosszában beépített orrmotorral és klasszikus kupé-tetővel. A svéd gyártónál ugyan időről időre megpróbálnak párhuzamot vonni közte, és a két generációnyi C70-es közé, de Simon Templar első járművét mégsem említenénk egy lapon a fronthajtású divat-kupékkal. Valahogy így érezheti Mathias Vöks is, aki egy valódi szellemi utód megtervezésébe fogott, a Vizualtech nevű cég segítségével.

Az eredeti formaterv karakterén meg sem próbáltak változtatni, csupán az arányokat módostották és a részleteket simítoták le, hogy az autón azért látható legyen, a XXI. század terméke. Vöks autója valamivel szélesebb lett, mint az eredeti, 1963 és '73 között gyártott Volvo, és az orra is hosszabb: így könnyedén elfér majd benne az XC90-esből átemelt 4,4 literes V8-as. A 315 lóerős motor persze önmagában is elég erős lenne az új P1800-ashoz, de a tervek szerint a nyúlánk sportkocsi orrába egy turbófeltöltős változat kerül majd, nagyjából 600 lóerőnyi teljesítménnyel.

Bár egyelőre csak vázlatok, és számítógéppel generált képek formájában létezik a feltámasztott legenda, alkotói már a lehetséges gyártásról beszélnek. Nagy mennyiségről persze szó sincs, évente legfeljebb 6-8 példányt készítenének, nyilvánvalóan több százezer eurós áron, de még kérdéses, hogy sikerül-e megfelelő anyagi hátteret biztosítani az ötlet mögé.