Tíz autógyárat zár be a Fiat Európában?

2009.05.06. 15:17

A német sajtó szerint nagy elbocsátások jönnek, ha a Fiat megveszi az Opelt, elsősorban Németországon kívül.

Azt senki nem gondolta, hogy nem lesznek áldozatai a Fiat és az Opel várható házasságának , hiszen a terv épp a hatékonyság javítására épül, de a nagyságrendek csak most kezdenek körvonalazódni. A legújabb sajtóhírek szerint tíz Opel és Fiat üzem zárhat be a nem túl távoli jövőben, 18 ezer munkahely szűnhet meg, és rövid időn belül eltűnhet a Lancia márkanév. Egyedül a német üzemek vannak viszonylagos biztonságban, mivel az Opel csak akkor kaphat állami segítséget Németországtól, ha hazai munkahelyeket nem szüntetnek meg. Így a kapacitásfelesleget másutt kell felszámolni. Úgy néz ki, az angliai Vauxhall gyárak Lutonban és Ellsmere Portban épp úgy bezárhatnak, mint a Fiat üzemei Pomiglianóban és Termini Imersében, vagy az Opel gyár Belgiumban. Ezen kívül több alkatrészgyártó üzem is feleslegessé válhat, például Lengyelországban és Ausztriában.

Az elbocsátások és gyárbezárások persze komoly költségekkel járnak - mintegy egymilliárd eurós költségről hallani - viszont éves szinten mintegy 500 millió euró megtakarítást jelentenének, azaz két éven belül megtérülne a befektetés. Más kérdés, hogy egy ilyen gyors és nagy arányú költségcsökkentés miként hatna a Fiat, Opel és Vauxhall márkák hírnevére olyan fontos piacokon, mint Nagy-Britannia vagy Olaszország, illetve hogy milyen hatása lenne az eladásokra a Lancia márka eltűnésének.

A Fiat részéről egyelőre persze nem voltak hajlandóak kommentálni a sajtó értesüléseit, de egy vezető német szakszervezeti tisztviselő megerősítette, hogy a Fiat vezetőivel hasonló lépésekről tárgyaltak a napokban.

Nem ad hitelt autóra a bank? Kell a pénz a házfelújításra, ezért mégis megtartja a tízéves Mondeót, de már köhög, és javítani kéne? Tavaly még büszke volt rá, de ma már soknak tűnik a Carina kilencliteres fogyasztása? Vagy egyszerűen csak jó és olcsó akkut keres? Olvasgassa a Válságblogot, amelyben mind több, a krízissel kapcsolatos megoldási ötlettel állunk elő. Kattintson ide, autózzon velünk benzinpárán, tartsa fenn verdáját hulladékpapír-áron!