Nem készül el az Audi R8 V12 dízel

2009.05.08. 09:35

Úgy néz ki, végleg feladták a dízelmotoros szupersportkocsi megépítésének tervét, inkább a nyitott R8-as fejlesztésére koncentrálnak az Audi mérnökei.

Az R8-as dízelmotoros változatát még tavaly januárban mutatta meg a nagyközönségnek az Audi, és úgy tudjuk, a szériamodell fejlesztését is megkezdték, de a legújabb hírek szerint a program túl sok pénzt emésztett fel, így a várható alacsony vevőszám mellett nem éri meg az Audinak tovább folytatni a munkát. Úgy tudjuk, a sorozatgyártmány bemutatásának legfontosabb akadálya a megfelelő sebességváltó hiánya: a sportkocsiba jellegénél fogva csak kézi váltó vagy DSG kerülhet, hagyományos automata semmiképp, viszont a meglevő szerkezetek egyike sem volt alkalmas a hatliteres, 500 lóerős V12-es 1000 Nm-es forgatónyomatékának megbízható átvitelére. Ráadásul a típus a dízelmotor miatt Észak-Amerikában nem lett volna piacképes, és Európában sem várható akkora kereslet, ami indokolná egy új váltó kifejlesztését, így az Audi inkább befagyasztja a projektet, és a kelendőbb R8 változatokra koncentrál.

A középmotoros sportkocsi következő új kivitele így várhatóan a nyitott Spyder lesz, ám ezzel sem sietnek túlságosan: a pletykák szerint a szellős változat 2011 előtt biztosan nem kerül piacra.