Ma ötvenéves a Mini

2009.05.08. 12:46

1959-ben ezen a napon indult be a legendás kisautó gyártása, ugyanabban az oxfordi üzemben, ahol mai névrokonai is készülnek. Ez alkalomból a legelső példányt, a 621 AOK rendszámú, tökéletesen felújított fehér Mini Minort visszahozták, és kiállították a BMW Miniket előállító gyárában.

A típus első szériája 1968-ig készült ebben a gyárban - ez idő alatt összesen 602 817 példány látott napvilágot -, azután áttelepítették az összeszerelését Longbridge-be, ahol egészen 2000-ig készült. A típust ezenkívül tucatnyi országban, többféle típusjelzéssel gyártották és forgalmazták, így pályafutása 41 éve alatt mintegy 5,3 millió példány készült, és ezzel a Mini a mai napig a legnagyobb példányszámban előállított brit személyautó. A BMW által gyártott névrokonokat is ide számolva az összes Minik száma ma már bőven meghaladja a hatmilliót.

A születésnapot persze méltó módon igyekszik megünnepelni a Mini márka és a rajongók: május 22. és 24. között, Silverstone-ban lesz a Mini United nevű rendezvény, a világ talán legnagyobb Mini-találkozója, amelynek középpontjában az idén természetesen a kerek évforduló áll majd.