Még májusban kiválasztják az Opel új tulajdonosát

2009.05.12. 10:09

A döntés joga a General Motorsé, de a német kormányzat véleményét is kikéri az amerikai cég annak érdekében, hogy az Opel állami hitelgaranciákat kaphasson a folytatáshoz.

A sietség oka nyilvánvaló: május végén nyilvánosságra hozzák az amerikai GM átszervezésére vonatkozó terveket, ami a cég teljes átalakításával jár, sőt, egyre inkább úgy néz ki, a folyamatba egy csődeljárást is beiktatnak. A detroiti vállalatóriás vezetése pedig még az átszervezés megindítása előtt rendezni szeretné az Opel helyzetét. Tulajdonosként a General Motors joga, hogy kiválassza, kinek adja át az Opel részvénytöbbségét, de Fritz Henderson, a GM vezérigazgatója egyértelművé tette, hogy a német kormány véleményének figyelembe vételével hozzák meg a döntést. "Mindenképp meggyőződünk róla, hogy a kiválasztott partner a kormányzat számára is elfogadható, hiszen szükségünk van a támogatásukra" - mondta Henderson, egyértelműen arra utalva, hogy az Opel működőképességének fenntartásához állami hitelgaranciát kértek, 2,6 milliárd euró értékben.

A határidőt kijelölték, az azonban továbbra sem egyértelmű, hogy a GM mekkora részesedést ad át leendő partnerének az Opelből, illetve hogy mit kér cserébe saját magának. Az viszont biztos, hogy a detroiti vállalat az Opel részvények egy jelentős részét megtartja - a korábbi pletykák szerint minimum 30-35%-ot - hiszen tucatnyi új típus fejlesztését végzik Rüsselsheimben, amelyek kulcsfontosságúak lehetnek a GM amerikai részlege számára is.

Nem ad hitelt autóra a bank? Kell a pénz a házfelújításra, ezért mégis megtartja a tízéves Mondeót, de már köhög, és javítani kéne? Tavaly még büszke volt rá, de ma már soknak tűnik a Carina kilencliteres fogyasztása? Vagy egyszerűen csak jó és olcsó akkut keres? Olvasgassa a Válságblogot, amelyben mind több, a krízissel kapcsolatos megoldási ötlettel állunk elő. Kattintson ide, autózzon velünk benzinpárán, tartsa fenn verdáját hulladékpapír-áron!