Stop-start rendszert mutat be az Audi

2009.05.13. 15:39

A motort minden hosszabb megállásnál kikapcsoló rendszer az A3, A4 és A5 sorozatok négyhengeres változataiba kerül be először, még a nyár folyamán.

A stop-start rendszerek fejlesztése évtizedekkel ezelőtt kezdődött, de csak az utóbbi években kezdtek el gyors ütemben terjedni. Eleinte csak városi kisautókban találkozhattunk a megoldással, de mostanság egyre gyakrabban bukkan fel nagyobb típusokban is - egy ideje a BMW is kínál ilyen modelleket - így az Audinál sem halogathatták tovább a bevezetését. Egyelőre csak bizonyos modellváltozatok kapják meg: az A3 1,4 literes TFSI motorral felszerelt változata, valamint az összes kétliteres benzin- vagy dízelmotorral épített, kézi váltós A4-es és A5-ös. Az Audi szakemberei szerint a stop-start rendszer átlagosan 0,2 liter benzint spórol meg 100 kilométeren, és nagyjából 5 g/km-rel csökkenti a szén-dioxid-kibocsátás mértékét.

A tervek szerint a most felsorolt típusváltozatokon kívül tövábbi Audi modellekben is bemutatják a stop-start rendszert a következő egy-két évben.