Minden negyedik Chrysler kereskedés bezár

2009.05.15. 11:44

Egész pontosan 789-cel lesz kevesebb Chrysler szalon az Egyesült Államokban, de még így is több marad, mint amennyire feltétlen szükség volna.


A térképen a bezárásra ítélt kereskedések helyzete látható

A Chrysler kereskedőhálózata eddig mintegy 3200 autószalonból állt az Egyesült Államokban, de a gyártó szerint már eddig is a kereskedések fele hozta a vevők nagy részét. Az autószalonok egy része ugyanis egyszerűen rossz helyen van: a városok szerkezetének átalakulása, és az úthálózat átépítései miatt a kereskedések egy része körül minimálisra csökkent a forgalom. A bezárásra ítélt szalonok június 9-éig működhetnek, azután a raktárkészletüket - mintegy 44 ezer autót és sok millió alkatrészt - egy központi gyűjtőhelyre szállítják és a megmaradt kereskedéseken keresztül nagy kedvezményekkel kiárusítják. A garanciális kötelezettségeiket szintén átirányítják más, közeli kereskedésekhez. A Chrysler vezetése szerint a kereskedőhálózat kieső része nagyjából a forgalom 14%-át adta, és a legtöbb szalonban csak egy vagy két márkát képviseltek a háromból. Így 60-ról 80%-ra nő az olyan kereskedések száma, ahol a Chrysler, a Dodge és a Jeep típusait is kínálják.

Az amerikai autókereskedők számára ez az első nagy érvágás, de messze nem az utolsó. A General Motors még nagyobb bezárási hullámot jelentett be: 6200 kereskedéséből 2010-re csak 4600 marad.

Nem ad hitelt autóra a bank? Kell a pénz a házfelújításra, ezért mégis megtartja a tízéves Mondeót, de már köhög, és javítani kéne? Tavaly még büszke volt rá, de ma már soknak tűnik a Carina kilencliteres fogyasztása? Vagy egyszerűen csak jó és olcsó akkut keres? Olvasgassa a Válságblogot, amelyben mind több, a krízissel kapcsolatos megoldási ötlettel állunk elő. Kattintson ide, autózzon velünk benzinpárán, tartsa fenn verdáját hulladékpapír-áron!