Nagy tisztogatás kezdődik a Toyotánál

2009.05.15. 16:24

A Toyota új vezérigazgatója állítólag a gyártó vezető menedzsereinek mintegy 40%-ától megszabadul, amint átveszi az irányítást. Ezen kívül jelentős kapacitás-csökkentés és átszervezés várható, mivel a Toyota története során először veszteséggel zárt egy üzleti évet.

Akio Toyoda első és legfontosabb célja állítólag a költségek drasztikus lefaragása lesz. Ennek érdekében vagy 30%-kal tervezi csökkenteni a cég gyártókapacitását, ami egész gyárak bezárását, és nagy arányú elbocsátásokat jelent. Emellett teljes átszervezés vár a cég amerikai részlegére, ahol eddig különálló egységként működött a gyártásért és a forgalmazásért felelős részleg. Ezek összevonásától jobb kommunikációt, és ezáltal jóval alacsonyabb mértékű túltermelést várnak. Az átszervezésre vonatkozó részletes terveket egyelőre nem ismerjük, de a célt igen: hosszabb távon nagyjából évi 8 milliárd dollárt szeretne megtakarítani a cég új vezetője, hogy a Toyota egy-két éven belül ismét jelentős nyereséget termelhessen.

A japán gyártó - ellentétben nagy riválisával, a Hondával - eddig nem jelentett be komolyabb költségcsökkentési programot, de ez valószínűleg a küszöbön álló vezetőváltás miatt van így. A leköszönő vezérigazgató, Katsuaki Watanabe nyilván igyekezett elkerülni minden nagyobb horderejű döntést, miután januárban kiderült, hogy az év közepén át kell adnia a helyét az alapító unokájának. Toyodának azonban bizonyítania kell, hogy alkalmas a cég vezetésére, és úgy néz ki, meglehetősen drasztikus tervei vannak a cég felvirágoztatására.