Részvényeket vennének az Opel kereskedők

2009.05.18. 10:04

Az Európában működő mintegy négyezer Opel és Vauxhall kereskedést tömörítő Euroda megvenné az Opel 20%-át a General Motorstól.

A szervezet mintegy félmilliárd euró összegyűjtéséről határozott: a következő három évben minden eladott autó utáni haszonból 150 eurót szánnak a részvényvásárlási alapba. Az Euroda elnöke, Jaap Timmer elmondta, hogy a héten minden, az Opel eladásában érdekelt felet megkeresnek a General Motorstól a német kormányon keresztül a részvénytöbbségért versenyző cégekig, hogy felmérjék a lehetőségeket. "Mintegy 20%-nyi részvényt vásárolnánk, bár ez a mennyiség a tárgyalások eredményének függvényében lehet több, vagy kevesebb is. Bár a haszon egy részének feláldozása fájdalmas lesz, mindenképp kifizetődőbb, mintha gyártó nélkül maradnánk" - nyilatkozta Timmer a döntés hátteréről.

Egyelőre úgy néz ki, az Opel részvénytöbbségéért két nagy vállalat jelentkezett: az olasz Fiat, és egy több cégből álló konzorcium, amelyben a kanadai Magna és az orosz GAZ játszik vezető szerepet.