Szigorítják a fogyasztás-korlátozást Amerikában

2009.05.19. 14:23

Az Obama adminisztráció a vártnál gyorsabb ütemben korlátozza az új autók átlagfogyasztását az Egyesült Államokban. Már 2016-tól 35,5 mérföld/gallon, azaz 6,63 l/100 km lesz a kötelező átlag minden gyártónak.

A CAFE néven ismert fogyasztási korlát 1975 óta létezik, de eddig nem akadályozta meg, hogy a gyártók hatalmas, benzinzabáló hodályokkal árasszák el a piacot, mivel személyautóknak 8,5, terepjáróknak és pick-upoknak 11,4 literes átlagfogyasztást ír elő 100 kilométeren. A szigorítási tervezet szerint az átlagérték, amelyet az összes eladott új autóra vonatkozóan minden autógyártónak be kell majd tartania, személyautók esetében 6, terepjárók esetében 7,85 literre csökkentene 100 kilométeren. A határértékeket már korábban lefektették, de a Bush kormányzat még 2020-ig adott volna időt az autógyártóknak, szemben Obama elnökkel, aki négy évvel előbbre hozta a határidőt: 2012 és 2016 között fokozatosan vezetik be a szigorúbb szabályozást.

A Fehér Ház elemzése szerint a szigorítás miatt ugyan átlagosan 1300 dollárral drágulnak majd az autók, de a kisebb fogyasztás nagyrészt kárpótolja majd a vásárlókat. Ugyanakkor az intézkedés kifejezetten jót tehet az amerikai autógyártóknak - már ha addig marad belőlük valami - így ugyanis rászorulnak, hogy műszaki téren behozzák a lemaradásukat a japán és koreai konkurenciával szemben.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.