1,5 milliárd euró állami hitelt kaphat az Opel

2009.05.20. 12:57

Lassan formát ölt a vészforgatókönyv arra az esetre, ha az Opel anyavállalata, a General Motors csődbe megy, mielőtt átadná a cég részvényeinek többségét egy új befektetőnek.

A német szövetségi kormányzat, az érintett tartományok vezetése és néhány, az hitelező szerepét vállalni kész bank kezdte el kidolgozni a cselekvési tervet, amely biztosítaná az Opel fizetőképességét addig, amíg az új befektető át nem veszi a vállalat irányítását. Ennek keretében 1,5 milliárd euró garantált kölcsönt utalnának ki a gyártónak, amelyért felerészben az állam, felerészben pedig a tartományok vállalnának kezességet. Erre az összegre valószínűleg szükség is lesz, mivel a General Motors gyakorlatilag nyíltan készülődik arra, hogy csődvédelmet kérjen maga ellen június elején, azután, hogy az amerikai kormányzat nem finanszírozza tovább a működését.

Bár az Opel iránt két komoly befektető - a Fiat és a Magna-GAZ konzorcium - is érdeklődik, a tárgyalások törvényszerűen lassan haladnak: a két új tulajdonos-jelölt csak a napokban teszi meg végső ajánlatát az Opel átvételére, és egy esetleges megállapodás után még hónapokig húzódhat a részletek kidolgozása.

Nem ad hitelt autóra a bank? Kell a pénz a házfelújításra, ezért mégis megtartja a tízéves Mondeót, de már köhög, és javítani kéne? Tavaly még büszke volt rá, de ma már soknak tűnik a Carina kilencliteres fogyasztása? Vagy egyszerűen csak jó és olcsó akkut keres? Olvasgassa a Válságblogot, amelyben mind több, a krízissel kapcsolatos megoldási ötlettel állunk elő. Kattintson ide, autózzon velünk benzinpárán, tartsa fenn verdáját hulladékpapír-áron!