A Renault a Saturnnal törhet be Amerikába

2009.05.25. 16:26

A GM legfiatalabb márkája az anyacégtől leszakadva új életre kelhet: ha a Penske csoport terveihez híven megszerzi, átcímkézett Opelek helyett a Renault-Samsungtól vásárolt modelleket forgalmazhatnak Saturn néven.

A Saturn márkában ugyanis nem a típusok képviselnek eladható értéket: hívei többségét elsőrangú, luxusszolgáltatásokat kínáló kereskedőhálózatával szerezte magának. Így a márkanevet és a kereskedéseket külön kínálja eladásra a GM, és már több cégcsoport is jelezte az érdeklődését, ám a legtöbb vásárlójelölt új típusokkal töltené fel a kínálatot. Az egyik legesélyesebb kérő a Penske csoport, az Egyesült Államok legnagyobb független autókereskedője, amely a legújabb hírek szerint a Renault koreai leányvállalatától szerezné be a jövő Saturnjait.

A franciák nyilvánvalóan nem szeretnének közvetlen konkurenciát teremteni másik érdekeltségüknek, a Nissannak, viszont az európai modellválaszték aligha alkalmas a tengeren túli forgalmazásra, így kerül a képbe a Samsung Motors, amely Renault és Nissan alapokra épülő típusokat gyárt. Az SM3-as gyakorlatilag a Renault Mégane III lépcsős hátú változata, a QM5-ös pedig a Renault Koleos koreai változata. Ez a két típus kiválóan illene a Saturn választékába, a jelenlegi Astra és Vue típusok helyére.

Egyelőre persze nem biztos, hogy a Penske szerzi meg a Saturnt - például a kanadai Magna International, és még néhány, viszonylag ismeretlen befektetőcég is érdeklődik a jól bejáratott márkanév iránt.