A Fiat visszavonul az Opel-tárgyalásoktól

2009.05.29. 12:48

Az olasz gyártó továbbra is érdeklődik az Opel iránt, de nem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni, amíg nem tisztázódik, hogy ki, kitől és pontosan mit akar.

Sergio Marchionne, a Fiat vezérigazgatója elmondta, hogy a jelenlegi helyzet teljességgel átláthatatlan a számukra, így képtelenek volnának bármiféle, később számon kérhető ajánlattal előállni. Így mindaddig távol maradnak, ameddig nem tisztázódnak a viszonyok. A problémát a General Motors 300 millió eurós követelése okozta, amellyel a német kormány szerda esti ülésén rukkolt elő, teljesen váratlanul. Ez a német minisztereket is meglepte, akik diplomáciai úton igyekeznek elérni a követelés visszavonását az amerikai kormányzaton keresztül. A hírek szerint nem csak a Fiat elégedetlen a fejleményekkel, de a másik vevőjelölt, a Magna és a GAZ által alakított befektetőcsoport is. Ők ugyan részt vesznek a tárgyalásokon, és állítólag jobb alkupozícióból is indulnak a német kormánynál, mint olasz riválisuk, azonban aligha lesznek hajlandóak fizetni a GM-nek.

A sokszereplős tárgyalássorozatot már a héten le szerette volna zárni a német kormány, amely egyfajta koordinációs szerepet játszik az Opel új tulajdonosának kiválasztásában, de egyre kevésbé valószínű, hogy ez sikerül. Így viszont könnyen előfordulhat, hogy a General Motors időközben csődöt jelent - az amerikai céggel kapcsolatos döntést legkésőbb jövő hétfőn jelentik be - ami új helyzetet teremthet.

Nem ad hitelt autóra a bank? Kell a pénz a házfelújításra, ezért mégis megtartja a tízéves Mondeót, de már köhög, és javítani kéne? Tavaly még büszke volt rá, de ma már soknak tűnik a Carina kilencliteres fogyasztása? Vagy egyszerűen csak jó és olcsó akkut keres? Olvasgassa a Válságblogot, amelyben mind több, a krízissel kapcsolatos megoldási ötlettel állunk elő. Kattintson ide, autózzon velünk benzinpárán, tartsa fenn verdáját hulladékpapír-áron!