A legdrágább autó lehet Ettore Bugatti saját kupéja

2009.06.04. 15:11

Az augusztusi Pebble Beach Concours d'Elegance-on árverezik el a tökéletes állapotú, egyedi Bugatti Type 57C-t, amelyet magának a cégalapítónak készítettek még 1936-ban.

A háború előtti Bugattik eleve különleges ritkaságnak számítanak minden árverésen, hiszen még a leggyakoribb típusokból sem készült néhány száz példánynál több, de a legértékesebb darabok azok, amelyeknek különleges történetük is van. A Gooding & Co. árverésén épp egy ilyen darabot kínálnak majd eladásra. Az 57C Coupét Ettore Bugatti, a cégalapító 55. születésnapjára készítették ajándék gyanánt, és bár gazdája nem használta túl sokat, az elmúlt 73 évben mindvégig nagyon vigyáztak rá. A Bugatti csődjéig, 1963-ig a gyárban őrizték, és a későbbiekben is gondos gyűjtők tulajdonában volt, így a mai napig működőképes, és az utolsó csavarig eredeti.

Csak sejthető, hogy miért épp most került ismét elő - a válság számos ritkaságot hozott felszínre a gyűjtők zárt garázsaiból - de abban a legtöbb szakértő egyetért, hogy könnyedén válhat a világ legértékesebb autójává. A rekordot jelenleg a múlt hónapban 9 millió euróért eladott Ferrari 250 Testa Rossa versenyautó tartja, de ez a Bugatti jóval ritkább, különlegesebb példány, így a vételára a becslések szerint könnyedén átlépheti a 10 millió eurós álomhatárt is.