Felfüggesztették a Chrysler eladását

2009.06.09. 12:30

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság a hitelezők kérésére felfüggesztette a detroiti gyártó átadását a Fiatnak, így még az is elképzelhető, hogy létre sem jöhet az üzlet.

A három indianai nyugdíjalap azon az alapon támadta meg a Chrysler-Fiat egyesülést, hogy a biztosított követeléssel rendelkező hitelezők hátrányos helyzetbe kerülnek általa a nem biztosított kötvényesekkel szemben. A biztosított kötvények minden dollárjáért 29 centet ajánl a Chrysler, ami nyilván jelentős veszteséget jelent azoknak, akik korábban a Chrysler kötvényeket vásároltak, így a számukra a cég felszámolása valószínűleg kedvezőbb lehetőségnek tűnhet.

Az aktuális hírek szerint a Legfelsőbb Bíróság egyelőre csak ideiglenesen függesztette fel az ügyletet, de ha nem teszi lehetetlenné az amerikai-olasz vegyesvállalat létrejöttét, csupán késlelteti azt, akkor is komoly károkat okozhat. A Fiat ugyanis visszaléphet, ha június 15-éig nem jön létre a végleges megállapodás, márpedig a mostani halasztás épp úgy tarthat néhány napig, mint hónapokig.

Jelenleg úgy néz ki, a Chrysler számára összesen két lehetőség maradt: vagy sikerül szövetkeznie a Fiattal, vagy a biztos felszámolás várja.

Nem ad hitelt autóra a bank? Kell a pénz a házfelújításra, ezért mégis megtartja a tízéves Mondeót, de már köhög, és javítani kéne? Tavaly még büszke volt rá, de ma már soknak tűnik a Carina kilencliteres fogyasztása? Vagy egyszerűen csak jó és olcsó akkut keres? Olvasgassa a Válságblogot, amelyben mind több, a krízissel kapcsolatos megoldási ötlettel állunk elő. Kattintson ide, autózzon velünk benzinpárán, tartsa fenn verdáját hulladékpapír-áron!