A Koenigsegg nyakába veszi a Saabot?

2009.06.12. 10:22

Egy svéd tévécsatorna híradása szerint már eldőlt, hogy ki veszi meg a GM svéd leányvállalatát. Az SVT nevű adó azt állította, már alá is írt egy szándéknyilatkozatot a GM és a Koenigsegg által vezetett befektetőcsoport, így már csak a szerződés részleteinek kidolgozása van hátra.

Mindez szépen hangzik, de még korántsem biztos, hogy igaz. A General Motors egyelőre nem volt hajlandó érdemben kommentálni a hírt, és egyelőre a Koenigsegg alapítója, Christian von Koenigsegg sem volt hajlandó nyilatkozni a kérdésről. A pletykák szerint az apró svéd sportkocsigyár viszonylag kevés pénzzel szállna be a Saab megvásárlásába, a tőkét egy norvég befektetőcsoport biztosítja az üzlethez. A Koenigsegg inkább csak jól csengő neve, és az autógyártásban megszerzett tapasztalatai miatt került a képbe.

A Saab vezetésének korábbi nyilatkozata szerint egy héten belül hivatalosan is bejelentik, hogy kik, és milyen feltételek mellett veszik át a svéd autógyártó irányítását. A GM már tavaly elkezdte árulni veszteséges részlegét, de addig nemigen akadt érdeklődő, amíg a svéd kormány nem vállalta, hogy 2,6 milliárd euróig hitelgaranciát nyújt a cégnek, ami bőven elegendőnek tűnik arra az egy-két évre, amíg a Saab új modelljeinek köszönhetően ismét nyereségessé nem válik.

A svéd gyártó az idén még legalább 200 millió euró veszteségre számít, és bár az új 9-5-östől és a szintén bemutatás előtt álló 9-4X-től az eladások növekedését várják, évente több mint 130 ezer autót kéne elkészíteni Trollhattanben ahhoz, hogy nyereségessé váljon a cég működése. Ehhez viszont legalább azt meg kell várni, hogy az új típusok gyártása a piaci bevezetést követően felfusson, ami a bemutatót követően is legalább még fél évet vesz igénybe.

Nem ad hitelt autóra a bank? Kell a pénz a házfelújításra, ezért mégis megtartja a tízéves Mondeót, de már köhög, és javítani kéne? Tavaly még büszke volt rá, de ma már soknak tűnik a Carina kilencliteres fogyasztása? Vagy egyszerűen csak jó és olcsó akkut keres? Olvasgassa a Válságblogot, amelyben mind több, a krízissel kapcsolatos megoldási ötlettel állunk elő. Kattintson ide, autózzon velünk benzinpárán, tartsa fenn verdáját hulladékpapír-áron!