Megszűnhet a gyorsított kárrendezés

2009.06.22. 08:39

Az előzetes megegyezés helyett jöhet a számlagyűjtögetős módszer, egy új törvényjavaslat szerint ugyanis a biztosítók csak számla alapján fizethetnék ki a károsultaknak az áfaköteles szolgáltatások ellenértékét, ami a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást és a casco jellegű biztosítási formákat is érinti.

Eddig az volt a gyakorlat, hogy a biztosítók - az adminisztrációs terhek csökkentése és a folyamat egyszerűsítése érdekében - igyekeztek megegyezni a károsultakkal még a tényleges javítások elvégzése előtt egy mindkét fél számára elfogadható összegben. Így a károsultak már a javítások elvégzése előtt hozzájuthattak a biztosítási pénzhez, és nem kellett megelőlegezniük az azokhoz szükséges összeget. A jövő évi adótörvény-módosításokkal együtt azonban fel akarja számolni ezt a lehetőséget a kormány. Eredetileg csak a gépkocsik javíttatása kapcsán tervezték szigorítani a szabályozást, úgy, hogy a biztosító csak számla ellenében fizethet, a parlament gazdasági bizottsága azonban egy módosító javaslatot nyújtott be, amelyben általánosítanák a számlaadási kötelezettséget az összes biztosítási formára.

Az intézkedéstől a számla nélkül elvégzett javítások számának csökkenését, és így a feketemunka visszaszorulását, illetve áttételesen az adóbevételek növekedését várja a kormányzat.