Csökken a halálos balesetek száma az EU-ban

2009.06.22. 15:19

A tavalyi évben 39 ezer ember halt meg Európa útjain, míg 2001-ben még több mint 54 ezer haláleset történt a mai EU országokban összesítve, ami mintegy 28%-os javulást jelent.

Magyarországon valamivel kisebb ütemű a balesetek számának csökkenése: nyolc éve 1239-en, tavaly pedig 996-an vesztették életüket az itthoni utakon, ami kb. 20%-os javulást jelez. Ráadásul az Európai Közbiztonsági Tanács jelentése szerint ebben a csökkenésben valamelyest az is közrejátszik, hogy itthon a gazdasági visszaesés következtében a forgalom is csökkent valamelyest, aminek a hatását pontos adatok híján nehéz felmérni.

Európában Svédország, Hollandia, Nagy-Britannia és Málta tekintető a legbiztonságosabbnak az egymillió lakosra jutó balesetek számát nézve, míg a lista végén Románia, Bulgária, Szlovákia és Lengyelország áll. Az uniós átlag egymillió lakosra vetítve évi 79 haláleset, Magyarországon pedig 99, ami meglehetősen jó arány például az Egyesült Államok 122-es átlagához képest, de a Közbiztonsági Tanács szerint még bőven lenne lehetőség a fejlődésre. Épp ezért a szervezet új európai balesetmegelőzési programot indít, amely 2020-ig tart majd.

Ebben kiemelt szerepet szánnak a gyermekhalálozás csökkentésének, mivel tavaly még mindig 18 500 14 éven aluli életét követelték a közúti balesetek.

Forrás: MTI