Vége a jogosulatlan rokkant-parkolásnak?

2009.06.23. 16:09

Az elmúlt években tömegessé váltak a visszaélések a mozgássérülteknek kiadott parkolási engedélyekkel, ezért a törvényalkotók a szabályok szigorítását tervezik. A Fővárosi Önkormányzat például már áprilisban rögzítette ilyen irányú szándékát az új parkolási rendeletben, de az Országgyűlés csak most fogadta el a szigorítások hatályba léptetéséhez szükséges határozati javaslatot.

Hagyó Miklós budapesti alpolgármester és országgyűlési képviselő jegyzi a módosítást, amely szerint a mozgássérültek parkolási kártyájának kiadásához nem lesz elegendő a háziorvos igazolása: ilyet a jövőben csak az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet adhat ki, a meglevő igazolásokat pedig még az idén felül szeretnék vizsgáltatni. Így 2010-ben már csak az kaphat ilyen engedélyt, akit az intézet valóban rászorulónak minősít. A terv szerint a jövőben már kétféle engedélyt adnának ki: a saját jogút, amellyel korlátlan ideig lehetne fizetős övezetben ingyen parkolni - ilyet akár azok is kaphatnak, akik maguk képtelenek vezetni, az engedély személyre szólna, így csak a tulajdonos jelenlétében lehetne használni - és a szállítói jogút, amellyel legfeljebb két órát lehetne fizetés nélkül parkolni.

Ahhoz persze, hogy a javaslatból törvény legyen, az országgyűlésnek még egyeztetnie kell a mozgáskorlátozottak érdekeit védő szervezetekkel, és számos egyeztetést kell lefolytatnia az érdekelt felekkel, de egyelőre úgy tűnik, nincs komoly akadálya a szigorítások bevezetésének. A statisztikák szerint indokolt is a keményebb fellépés: Budapesten a közterületen parkoló autók mintegy 17%-a rendelkezik mozgássérült-kártyával, de a város egyes zsúfolt részein előfordul, hogy ez az arány 40% körül van, ami a mozgáskorlátozottak és az összes autós arányát sokszorosan meghaladja.

Forrás: MTI