Szövetségre léphet a Suzuki és a Volkswagen

2009.06.26. 09:50

Egy német hetilap szerint a német óriásvállalat Suzuki részvényeket vásárolna, és hosszabb távú együttműködést tervez a japán autó- és motorgyártóval.

A VW állítólag 10%-os részesedést szerezne a Suzukiból, ami elvben elegendő lehet ahhoz, hogy egy komolyabb szövetség alapjául szolgáljon. Elemzők szerint egy ilyen szorosabb partneri viszonyból mindkét vállalat profitálhatna, hiszen a Suzuki autógyártó részlegének specialitása épp a kisautók tervezése és gyártása, ahol a Volkswagen pillanatnyilag nem különösebben erős, így nagy hasznát vehetné a japánok segítségének. Ezen felül a VW a Suzuki révén megerősíthetné a piaci jelenlétét Japánban. Ugyanakkor a Suzuki nagyobb típusainak fejlesztéséhez használhatná a Volkswagen szakértelmét és hatalmas alkatrészbázisát.

A Suzuki korábban a General Motors érdekkörébe tartozott: a detroiti óriás 1981-től 2006-ig a japán vállalat részvényeinek 20%-át birtokolta. Amikor azonban a GM a pénzügyi összeomlás határára került három éve, a Suzuki visszavásárolt 17%-nyi részesedést, és ezt követően a két vállalat közti együttműködés is meggyengült: azóta nem kezdtek újabb közös fejlesztésekbe, csupán a már meglevő szerződéseiket teljesítik.

Egyelőre a Suzuki és a Volkswagen részéről sem kommentálták a híreket, ami érthető is, hiszen a tárgyalások - ha ugyan tényleg megkezdődtek - igencsak gyerekcipőben járhatnak még.